30 maj 2024

Under början av natten dimma, därefter svaga vindar från sydsektorn, några skyar på morgonen.

Ringmärkningen började bra med en ung höksångare i första rundan. Därefter såg vi ca samma mönster som de andra dagarna, dvs väldigt få fåglar. Totalt märktes 9 fåglar, bla en kärrsångare. Fredde stod för ringmärkningen, assisterad av Tore och Håkan

Fredde hittade också dagens art: en vitnäbbad islom i sommardräkt som gick rakt över ön, på fint håll för oss som stod utanför stationen. På södra udden lyckades man också få in fågeln.

Fotograf : Fredrik Forsberg, Tyresö

Längs vägen mot norr är lundsångarna kvar; en sjungande vid våta vägen och en nära skjutbanan.

/ Håkan

29 maj 2024

Svaga vindar från SÖ, ökande molntäcke och vid ca 9 tiden började regnet och näten togs ner.

Mager fångst, totalt märktes 8 fåglar varav 3 härmsångare. Ringmärkare var Fredde, med hjälp av Håkan och sedan Tore.

Stefan och Stefan var nere på södra udden och rörde sig sedan runt på ön. Ganska lugnt. En lundsångare vid Saltmarbunkern. En turkduva visade sig kring stationen.

/ Håkan

21 maj 2024

Vindar från NO, sol och inga moln. Alla nät hölls inte öppna pga vind och några stängdes av samma anledning under dagen. Endast 8 fåglar ringmärktes. Fredde ringmärkte med Bosse som assistent. Tore och Håkan gick också några nätrundor.

Ett par obsar på rosenfink gladde runt stationen och nere på sydudden hade Janne dvärgmås och myrspov.

Tommy var på de nordliga delarna av ön och letade bla efter den praktejder som setts väster om ön. Men den vägrade att visa sig.

/ Håkan

14 maj

Svag vind från SÖ, soligt och klart. Varmt.

Monica, Fredde och Jesper ringmärkte totalt 5 lövsångare, 2 ärtsångare och 1 näktergal. Dessutom 4 kontroller. På ön verkar det som att det kom in en del spännande fågel på förmiddagen; kärrsångare, blåhake, mindre flugsnappare, flera grönsångare och härmsångare. Se artportalen för hela bilden..

Övriga gäster var Bosse, Anders W och Håkan.

/ Håkan

12 maj 2024

I svaga vindar och strålande sol njöt både skådare och fåglar på ön. Totalt märkes 32 fåglar och 13 olika arter. Flest individer blev rödstjärt, ärtsångare och lövsångare. Dagens mest spännande arter var en blåhake och näktergal. Vi märkte även stenskvätta, gransångare, svarthätta, rödhake, svartvit flugsnappare, pilfink, hämpling och gulsparv.

Blåhake hona 2k

Näktergal 2k

vi fångade även några redan ringmärkta fåglar varav två var extra roliga. En talgoxe ringmärktes som bounge redan sommaren 2018 så den är hela 6 år gammal och har aldrig fångats i näten förrän idag.

vi fångade även en gulsparv som tidigare ringmärkts på Landsort och som nu är 5 år.

Rödstjärt hane, dagens vanligaste fågel

Tack för den här helgen och speciellt tack till alla som kom på lördagens guidning! 🤗

Mattias och Anna skötte ringmärkningen, vid tangenterna Anna 😊

Skogsödla som solade sig på spängerna

11 maj 2024

Strålande sol och svaga sydliga vindar gjorde att fåglarna tyvärr valde andra ställen att rasta idag. Det ringmärktes bara 8 fåglar under dagen men hela 6 olika arter (sädesärla, svarthätta, rödstjärt, gulsparv, ärtsångare och lövsångare).

Sädesärla

Det fångades några kontroller (redan ringmärkta fåglar) som visade sig vara intressanta. En pilfink och en gulsparv som båda blivit märkta som ungfåglar sommaren 2019. De har lyckats hålla sig vid liv och dessutom aldrig fångats under dessa fem år. Kul att de kom tillbaka en sväng 😍

5 år gammal pilfink
5 år gammal gulsparv hane

ringmärkningen sköttes av Mattias och Anna, vid tangenterna Anna 🙂

10 maj

Idag har solen värmt ön och lockade fram både ormar och rovfåglar. Dagens största glädje var en hona stäpphök som cirkulerade ön några gånger under dagen och som kanske fortfarande håller sig kvar i omgivningarna…

Stäpphök (foto: Fredrik Forsberg)
Stäpphök (foto: Fredrik Forsberg)

Ringmärkningen gav 24 fåglar fördelat på 10 arter där lövsångare och ärtsångare var de vanligaste. Vi fångade även svartvit flugsnappare, rödstjärt, gulsparv, grönsiska mfl. Roligaste fyndet i näten var en större hackspett.

Vi gladde oss även åt en gräshoppssångare som sjöng och sågs nära fågelstationen.

Hanne större hackspett

Ringmärkningen sköttes av Fredde och Anna.

Vid tangenterna: Anna 🙂

9 maj 2024

Dagen började vindstilla och molnigt. Hela 48 fåglar märktes fördelade på 13 arter. Dagens vanligaste fågel var lövsångare, vilket passade bra eftersom det även är Sveriges vanligaste. Fredde och Anna skötte ringmärkningen och vi blev extra glada för en svängig göktyta, färgglad buskskvätta och årets första trädgårdssångare. Andra fåglar i fångsten var rödstjärt, törnsångare, ärtsångare, gransångare, bofink, svarthätta, talgoxe och en gammal koltrast. Dagens bevisat äldsta fågel var en stenskvätta som märktes på stationen för hela 4 år sedan! Dagens stolpe ut var vattenrallen som svischade in i ett av vassnäten, Annas sprang men rallen lyckades rymma ur nätet bara någon meter framför och sprang retfullt på spången innan den vände in i vassen igen.

Göktyta
Buskskvätta
Trädgårdssångare
Den här honan stenskvätta hade redan en ring och vid kontroll visade det sig att hon ringmärktes för hela 4 år sedan på Landsorts fågelstation, varmt välkommen tillbaka 🙂

Vid tangenterna och bakom kameran: Anna 🙂

3 maj 2024

Kall vind från NÖ, på morgonen något mulet, under dagen uppklarande. Fredde ringmärkte tillsammans med Håkan. Många tomma nätrundor, endast 2 fåglar ringmärktes.

En ad bredstjärtad labb , vaket upptäckt av Fredde när den flög söderut längs västsidan piggade upp dem som stod vid fågelstationen.

Fågeln rundade sedan södra udden till glädje för skådarna där och fortsatte sedan österut.

Gustav, Håkan och Fredrik åkte hem, Anders är kvar. Ut kommer bl.a Mats, Ebba och Mattias.

/ Håkan

2 maj 2024

Vind från NO, medelvind ca 10 m/s och mycket magert med fågel. Fredde märkte och hade Håkan som lärling. Endast 3 fåglar märktes och en koltrast märkt förra året, var det enda återfyndet.

Anders och Micke spanade sträck på södra udden, där ett hundratal melannitta sträckte. Se artportalen för detaljer.

En turkduva som passerade stationen på väg söderut, hördes sedan spela i byn.

Tappra skådare kämpar på i NO vinden

/ Håkan

1 maj 2024

Kalla och måttliga vindar från nordost, och soligt. Ringmärkningen gav 15 fåglar, med gransångare i topp (8). Roligast var ett återfynd av en ärtsångare som hade märkts på Landsort 4 år tidigare. Många långa flyttningar som den fågeln överlevt, för att återvända till oss.

Micke, Erik, Simon, Anders, Roger räknade sträck vid södra udden, som tyvärr också var magert. Se artportalen för detaljer.

Solblänk vid myrnätet

30 april 2024

Varmt, soligt och vindstilla.

Fredde ringmärkte, hjälpt av Håkan och Janne och totalt märktes 29 fåglar med ärtsångare i topp. Roligaste art var en göktyta, som tydligt demonstrerade varför fågeln kalla vendehals på dansk.

Erik, Didrik, Simon och Micke räknade sträck på sydudden. Fullständiga resultat i Artportalen med nämnas kan 1158 svärta, 1568 sjöorre, 136 kricka, 113 strandskata , 36 gråhakedopping och en insträckande jorduggla.

En del av detta sågs även från fågelstationen, där de ringmärkande höll utkik mellan nätrundorna.