16 september

I riktigt varmt och behagligt sensommarväder gav näten idag 25 fåglar. Svarthättor och kungsfåglar var flest, men också några rödhakar, blåmesar och gransångare fick ringar. När mörkret sänkt sig och fullmånen lyste satte vi upp näten på södra rundan i hopp om att få någon pärluggla under kvällen, men de ville inte komma på besök den här gången.

Ringmärkningen sköttes av Monica och Marie

15 September

En strålande dag med många fåglar och ännu en dag med över 100 ringmärkta fåglar (107 för att vara exakt) Överlägset flest kungsfåglar och vi fick njuta av en enda adult kungsfågel och 63 juvenila. Även gransångare, svarthätta och rödhake fanns det många av i näten. En kul fångst var en juvenil blåhake hane och en liten trädkrypare.

Blåhake (juvenil hane)

Trädkrypare

Fångade fåglar (kungsfågel närmast)

Här plockar vi fåglar redan innan solen hunnit upp

vi som jobbade med ringmärkningen var Viggo, Jesper, Gunilla, Aron och Anna

Bakom tangenterna Anna 😊

14 September

Nordliga vindar och en morgon som började med moln och övergick i strålande sol. Så fort det började ljusna märkte vi att det fanns många tättingar på ön, vilket även visade sig i näten. Idag var den hittills bästa dagen detta år om man räknar antal ringmärkta fåglar. Hela 126 individer märktes varav 57 var kungsfåglar. Andra arter som fångades var grå och svartvit flugsnappare, trädpiplärka, järnsparv, rödhake, taltrast, gärdsmyg, trädgårdssångare, svarthätta, talgoxe och både löv och gransångare.

Andra spännande arter på ön var en mindre flugsnappare, blåhake, stenfalk och väldigt många sparvhökar. 30 stycken snatteränder i flock sträckte utanför ön.

Trädpiplärka
Åldersbestämning av en järnsparv

Dagens vanligaste fågel som även hördes från buskade runt hela ön: kungsfågel

Ringmärkningen sköttes av Viggo, Jesper, Aron, Gunilla och Anna.
Dagens guidning sköttes exemplariskt av Gustav. Och besökarna bjöds även på närkontakt av kungsfågel, svartvit flugsnappare, gransångare och lövsångare. En sparvhök kom seglandes ovanför gruppen på låg höjd.
Bakom tangenterna: Anna

Grå flugsnappare

13 September

Fredag den 13e visade sig inte vara någon otursdag, iaf inte i ringmärkningen. 47 fåglar ringmärktes. Svarthätta var dagens vanligaste fågel, tätt följt av ärtsångare och kungsfågel. En törnskata gjorde sitt bästa för att bita ringmärkarna i fingrarna.

Törnskata
Törnsångare

ringmärkning och sträckräkning sköttes av Fredde, Håkan, Bosse, Sissi, Janne och Anna.
vid tangenterna Anna

12 September

Sydliga vindar och växlande molnighet. Idag hade det kommit in fler fåglar till ön även om antalet ringmärkningar landade på lite blygsamma 17 fåglar. Svarthättor var dagens vanligaste ringmärkta fågel och många hade ätit mycket björnbär och byggt på sig stora fett-reserver. Andra ringmärkta arter var grå flugsnappare, blåmes, lövsångare, kungsfågel, trädgårdssångare, ärtsångare, koltrast och rödhake.

Grå flugsnappare
Kungsfågel

Vi har även njutit av en tornfalk som jagat runt stationen från och till under dagen samt räven som sprang förbi på kvällen.

Ringmärkning och sträckskådning sköttes av Fredde, Håkan, Janne, Cissi och Anna

Bakom tangenterna: Anna

11 September

Ett stort regnoväder var i antågande men vi hann ringmärka 6 fåglar och se en brun kärrhök, tornfalk och dubeltrast flyga förbi innan regnet började ösa ner. Morgonens överraskning var en åkervindesvärmare som satt sig på en av nätstolparna. Senast en sådan fjäril rapporterades från ön var 9 år sedan.

Bakom tangenterna och kameran: Anna

På stationen för ringmärkning och sträckräkning: Fredde, Janne, Håkan och Anna.

10 September

Dagen började molnigt men övergick i strålande sol. Fortsatt väldigt få tättingar på ön, men det visade sig istället bli en toppendag för rovfåglar. Vi fick se både aftonfalk och stäpphök på nära avstånd. Även flertalet lärkfalk, tornfalk och sparvhök observerades från stationen. Aftonfalken visade sig flera gånger men mest uppseende väckande var när den satte sig på våra nätstolpar och även det ihoprullade fågelnätet.

Aftonfalk
Samma aftonfalk
Stäpphök 2k hona
samma stäpphök
Tornfalk

Bakom tangenterna och kameran: Anna

Ringmärkning och sträckräkning: Fredde, Janne, Håkan och Anna

9 September 2024

En fågelmässigt väldigt lugn måndag som började med sol och sydostliga vindar och som sedan blev ännu mer blåsig och molnig. Fåglarna lyste med sin frånvaro med endast 4 ringmärkta fåglar (rödhake, ärtsångare och svarthätta). Även i luften var det ganska tyst och lugnt. Vi noterade bland annat lärkfalk, tornfalk, sparvhök, havsörn, kärrsnäppa, sädesärla mfl. Två tornseglare flög över stationen.

Lärkfalk

Ringmärkningen sköttes av Fredde, Anna och Håkan. Sträckräkningen av Janne.

Gårdagens solnedgång över Landsort

Bakom tangenterna och kameran, Anna 🙂