23 april 2023

Liksom lördagen bjöd även söndag på strålande sol och en finfin soluppgång. Lite mer vind denna morgon men alla nät gick att sätta upp.

Ringmärkningen gav 48 nymärkningar och rödhake var fortsatt mest talrik med 20 ex. Därefter var gransångare näst vanligast i fångsten med hela 13 ex. Lagom till nätnedtagningen hade de även satt igång att sjunga (som kontrast till vattenrallens knorrande och skrikande vid nätuppsättningen).

Gransångare överst, lövsångare under.

Roligast under morgonen var helt klart en lövsångare, en ärtsångare och fyra svarthättor. Nu händer det!😁 I övrigt bjöd fångsten på taltrast, kungsfågel, gärdsmyg, grönfink och gulsparv.

Svarthätta, hane överst och hona under.

Kursen “Fåglar över vatten” fortsatte och vi började vid fyren. I blåsten kom fåglarna mer spritt i vertikal -led och de hamnade också längre från vår obs. plats. Under morgonen räknande deltagarna olika arter och vi jämförde antal efter ngn timmes räkning. Intressant att diskutera skillnader i antal! Bäst obs var på en smålom som sträckte över på nära håll i vacker vinterdräkt. Talrikast var som gårdagen sjöorre och ejder. I övrigt noterades gråhakedopping, bläsgås och en hel del tordmular. Diskussion om vad och hur en ska rapportera i slutet av kursen på artgenomgången var givande!

Kursdeltagare som igår med nytillskottet Maria. Övriga i fält var bl a. Anders, Håkan och Magnus