19 Mars 2023


Vilken bygghelg det blev! Vinterns projekt har varit att förbättra spängerna i våra nätgator. Vi har länge balanserat på halkiga och smala spänger vilket resulterat i både svordomar och ofrivilligt blöta skor.

Så här såg det ut innan helgen i en av nätgatorna:

Spängerna som de såg ut före helgen. Smala, hala, delvis ruttna och bortersta stolparna under vatten.

Under onsdagen fraktades det ut 1,7 ton virke via lastbil, kranbil, båt och släp. Prima kvalitet hela vägen från Gotland för att hålla länge utan gifter.

I helgen började sedan arbetet med att byta ut och bredda spängerna. Vattennivån i vassen var högre än någonsin och regnet kom både uppifrån och från sidan med de bitvis friska vindarna. Trots det utmanande vädret så höll alla humöret uppe och kämpade på fantastiskt bra.

Regn, hala klippor och tunga plank.
Plankorna börjar hamna på plats. De gamla brädorna har brutits bort och nu börjar pusslet att få fast de nya. Eftersom måtten mellan stolparna var olika överallt fick varje planka ett eget nummer och bestämd plats.
Kreativa lösningar både för att slippa spika/skruva under vattnet och även för att slippa vatten i stövlarna.

Något som lättare upp under förmiddagen var fikapaus med nybakad kaka. Till kvällen blev det smarrig middag och långbord i biblioteket.

Pga allt väder så höll sig fåglarna relativt lugna under helgen så tyvärr blev det väldigt få skådar-pauser. Några observerade arter på och kring ön var: sånglärka, snösparv, skäggmes, trädlärka, gulsparv, blåmes, talgoxe, grönfink, alfågel, grågås, ejder, bofink.

Nya plankor på plats
Där de gamla plankorna var av bra kvalitet så sparade vi dem och breddade.

STOORT TACK till alla inblandade både på fågelstationen samt de på ön som hjälpte till med transporten! Fantastiskt bra jobb!! Det hade aldrig gått utan alla hjälpsamma händer, smarta idéer och härligt humör!

Väldigt dimmig båttur hem från Landsort, en tordmule simmade förbi.
Välkomstkommittéen in mot Ankarudden.

vid tangenterna: Anna