23 april 2022

Idag var det äntligen dags för en efterlängtad säsongsdebut för Carro, Carol och Cecilia. Vi möttes av en fin och hyfsat vindstilla morgon.

Morgonstund

Dagens märkning genererade i 43 nymärkningar varav drygt hälften fångades under första timmen. Vi fångade totalt 8 olika arter där rödhakarna stod för grovjobbet och ställde upp med 25 individer, därefter kom gransångarna med, helt okej, 7 stycken individer.

I dagens fångst dök även en gärdsmyg som märktes i slutet på september upp, ett trevligt återseende! Den var förövrigt ordentligt fet också. Bland kontrollerna fanns även en blåmeshane som märktes under hösten 2019, han var ordentligt blå och fin och verkade taggad på häcksäsong.

Snygg blåmes

Tre guidningar genomfördes, naturskyddsföreningen i Stockholm stod för två av dessa med 18 deltagare i varje grupp, på den öppna visningen deltog 5 personer varav två var nya medlemmar. Deltagarna uttryckte mycket uppskattning, de fick se gärdsmyg, kungsfågel och blåmes.

Morgonsträcket var mycket sparsamt, bland sjöfågel kan nämnas ejder, alfågel, svärta och sjöorre, ingendera av talrikt antal. Lite sporspovar drog norrut i grupper, totalt 40-50 st.

Under dagen har olika grupper finkammat ön men inget anmärkningsvärt har skådats.

Kvar på station; Caroline, Carol, Cecilia, Hans, Anders, Magnus, Ulf och Roger

Nyanlända; VärmdöFågelklubb x6

22 april 2022

Svag NO-vind. Helt klart väder. Omkring 7-8 grader varmt.

Ingen ringmärkning.

Måttligt med fågel på ön.

En ganska bra sträckmorgon på norra udden med bl a Silvertärna, Varfågel, Göktyta, Tornfalk och en stor flock Storspov nära mot NO.

Nyanlända på station är Caroline, Carol, Cecilia, Hans, Anders, Magnus, Ulf och Roger

Hemvändare; Anders och Göran

/Göran

… spaning på norra udden ( norr om Fårhagen )