6 november

Strålande sol, lite blåsigt och något kylslaget denna dag som också bjöd på säsongens sista ringmärkning. Carro och Carol skötte märkningen och passade på att njuta ordentligt av samtliga fåglar inför det karga vinteruppehållet. Det blev sammanlagt 38 fåglar av 8 arter där blåmes med 10 ex och grönfink och talgoxe med vardera 7 ex var de talrikaste.

En av dagens snygga grönfinkar

Carol höll i dagens guidning och besökarna fick stifta bekantskap med en rad fina fåglar, däribland rödhake, bofink och publikfriaren nummer 1; kungsfågeln.

Vi fångade även en ansenlig mängd kontroller (tidigare märkta fåglar) under dagen där det absolut roligaste återfyndet var en hona koltrast som var märkt på Landsort den 17 juli 2014. Hon är nog både mamma och mormor åt en hel hög närproducerade koltrastar vid det här laget. Vi får hoppas på att vi ses igen till nästa år!

En betydligt yngre förmåga, koltrasthane född i år. Vem som är mamma till honom låter vi vara osagt.

På eftermiddagen plockades alla nät och övrig utrustning ihop och vi fick uppskattad hjälp av Tore, tusen tack för det! 🙂 Till kvällen var labbet städat, alla nätpåsar tvättade och fågelmatarna fyllda. Nu är det bara att vänta på fåglarnas återkomst och den fantastiska vårsäsongen.

Vid en snabb summering av året kan noteras att 2226 fåglar fick en ring runt benet och de vanligaste arterna var rödhake 489 st, kungsfågel 419 st, talgoxe 129 st och ärtsångare 128 st. Bland de ovanligare arterna utmärker sig bergstajgasångare 1 st, tajgasångare 1 st, turkduva 1 st, busksångare 2 st, mindre flugsnappare 1 st och skäggmes 3 st.

Årets sista fångade fågel, ett återfynd av en äldre hane talgoxe. Vi skulle gissa på att han håller ställningarna kring fågelmatarna i vinter och är bland de första som vi återser i nät till våren igen. Välkommen åter!
De som inte flyttar får hitta på andra lösningar, här en större vattensalamander som tänkte övervintra i källaren på stationen. Tore och Carro hjälpte den på traven att hitta en lämpligare plats.