22 oktober

Idag blev det hårda västliga vindar och sol under hela dagen. Anders begav sig upp till Norra udden för att följa sträcket därifrån. Snabbt visade sig sjöfågelsträcket vara väldigt lugnt, så mer tid lades på tättingar. Det kom in en del kungsfågel, blåmesar och talgoxar. Och den del blandat bo- och bergfink. En varfågel och en stenfalk visade båda upp sig efter att ha kommit in från fastlandet. Vid Saltmar stöttes en enkelbeckasin, och fyra vitkindade gäss betade gräs.

Ringmärkningen sköttes av Viggo. Trots hårda västliga vindar gick några nät att sätta upp i lä, och slutsumman blev 31 ringmärkta individer med kungsfågel som vanligaste art i fångsten. 1 snösparv och en flock vinterhämplingar flög förbi stationen och en snygg blåhök-hane drog förbi fyren.

Prutgåsen som legat i Kummelhålet sedan igår gick ett dystert öde till mötes. En mink simmade ikapp den redan skadade gåsen och snabbt bet minken tag i gåsens hals, vände ner gåsen i vattnet och en kort stund senare var gåsen död. Minken släpade upp den döda gåsen på land och lämnade den där. Brutalt…

Anders åkte hem under dagen. Under dagen kom Stof’s styrelse till stationen för att ha möte här i helgen. Jesper, David och Karin samt lite senare Aron anlände under dagen för att assistera i fångsten. Johan S anlände också på kvällen.

/Viggo