27 september

Ny fantastisk höstdag med strålande sol, helt acceptabel värme och hanterlig vind från SO.

Dagen inleddes på bästa sätt vid nätuppsättningen strax efter 05, klar stjärnhimmel och första morgonen med noterbart sträck och livstecken från buskarna redan i mörkret. Och javisst, redan innan solen hade gått upp satt det en taltrast i ett av näten! Därefter följde framförallt rödhakarna och kungsfåglarna taltrastens exempel och vid ringmärkningens slut hade 95 fåglar fått ring. Det blev totalt 40 rödhakar, 34 kungsfåglar och sedan en trevlig blandning av smått och gott, däribland gärdsmyg, svarthätta, bofink och rörsångare. Ringmärkningen sköttes idag av Carro, Marie och inledningsvis Ann-Marie.

En av de lokala fågelfröentusiasterna, gulsparv (Foto: Marie Stridh)

Janne, Bosse, Didrik, Jonas och Ann-Marie hängde nere vid fyren och sträckskådade med förstärkning av Fredde och Stefan. Det var ett ganska bra simandssträck med bland annat cirka 2100 bläsänder och cirka 150 stjärtänder. En jorduggla sträckte söderut och drygt 200 vitkindade gäss sträckte över.

En nymärkt kungsfågel återfår friheten (Foto: Marie Stridh)

Till kvällen blev det allmän rusning a la Kalle Anka på julafton till tv-rummet för att titta på Didrik som var med live på tv för att prata nyckelpigor. Han gjorde en mycket stabil insats och var därmed åter välkommen in på stationen! 😉 För att fira drogs brandlarmet igång.

Fin dag, imorgon väntar nya stordåd!